יוקר המחיה ישראל 2022



מהדלק ועד החשמל, מהתרופות ועד החופשות, מהדירה ועד העגבנייה:
בכמה באמת עלה יוקר המחיה בישראל בשלוש השנים האחרונות?

בואו נודה על האמת – יוקר המחיה הפך את החיים בישראל לבלתי נסבלים. אם בשנת 2011 יצאו מיליון ישראלים לרחובות וישנו באוהלים, נדמה ש-11 שנה מאוחר יותר דבר לא השתנה, והמצב רק הולך ומחמיר. מחירי הדלק מזנקים, מחירי הדירות משתוללים, וגם בילוי תמים בקולנוע הפך למעמסה כספית גדולה. משבר הקורונה, שפגע אנושות בפרנסתם של רבים, רק הוסיף שמן למדורה, ואחריו התרחש זינוק אדיר במחירים בכלל רובדי החיים, באופן שאי אפשר להתעלם ממנו יותר. כמעט אין אחד מאיתנו שלא מרגיש את העלייה במחירים על בשרו, בחיי היום-יום – ממחירי המזון, דרך עלויות השכירות המוגזמות ועד למחירי הגנים הפרטיים לילדים. 



בגלל העלייה הזאת ישראל ממשיכה לשמור על מעמדה כאחת המדינות היקרות ביותר ב-OECD (הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי). במקביל, ישראלים רבים נותרו עם אותה משכורת, כך שאנחנו משלמים יותר ואף משתכרים פחות ביחס להוצאות. אספנו עבורכם באופן אובייקטיבי את כל נתוני המחירים הממוצעים, מכל התחומים, משנת 2019 ועד לשנת 2022. עכשיו תוכלו לראות ולשפוט בעצמכם.



דיור | כמה עולה דירה ממוצעת בישראל וכמה משכורות צריך כדי לקנות אותה

השכונות הישנות מסתירות את הזינוק במחירים בשכונות החדשות

אנו שומעים בכל יום על הזינוק במחירי הדירות והשכירות, ובפרט על העלייה החדה במחירים באזור גוש דן המבוקש. החלום הישן לקנות דירה בישראל הפך לאגדה אורבנית מבחינת צעירים רבים, שנאנקים בינתיים תחת מחירי השכירות ההולכים ועולים. בעוד שבגוש דן עליות המחירים קשורות בבעיות של היצע מול ביקוש, בערים שמחוץ לגוש הדירות החדשות הן אלה שמהוות קטר שמושך את המחירים כלפי מעלה. לדברי טל קופל, מנכ"ל madlan, כאשר פורטים את הנתונים לשכונות מתברר שבשכונות הוותיקות, שבהן יש מעט בנייה חדשה (אם בכלל), היו עליות מינוריות בתקופה הנבדקת. הסיבה לכך היא שהביקוש לדירות ישנות בשכונות ותיקות מחוץ לגוש דן הוא נמוך.

דיור | כמה עולה לשכור דירה בממוצע בישראל

כאמור, העלייה במחירי הדירות והשכירות בישראל למרבה הצער כבר לא מפתיעה. על פי דוח ה-OECD, מ-2005 ועד 2019 דורגה ישראל שלישית בזינוק הריאלי (כלומר בניכוי האינפלציה) במחירי הדיור, ושיעור העלייה הריאלית עמד על יותר מ-81%.

בתוך כך, ישראל נכנסה לרשימה הלא מכובדת של שלוש המדינות המערבות היחידות שבהן מחירי הדיור עלו (ריאלית) ביותר מ-80%. עוד עלה במחקר כי שני העשירונים התחתונים בישראל מוציאים יותר מ-40% מההכנסות שלהם על שכירות.

תחבורה | הדלק עולה, ואיתו כל השאר

כשרוסיה נלחמת באוקראינה, אתם משלמים יותר

עליית מחירי הדלק בישראל, שמדאיגה רבים מאיתנו, נובעת בין היתר מהזינוק במחירי הנפט בכל העולם עקב המלחמה באוקראינה. לפי הערכות המוסד הפיננסי ג'יי פי מורגן, ללא המלחמה באוקראינה היה מחיר הנפט הגולמי עומד על 90 דולר לחבית – אך בעקבותיה המחיר נע בחודשים האחרונים בין 100 ל-128 דולר.


לפי משרד האנרגיה, הרקע להתייקרות הוא ביקושים מוגברים לבנזין ולמוצרי דלק ברחבי העולם והמחסור בדלקים באירופה בעקבות פלישת רוסיה. גם טרם המלחמה באוקראינה היו מחירי הדלק במגמת עלייה, אך עתה מדובר בעליית מחירי הדלק החדה ביותר מאז יוני 2009.

תחבורה | מחיר הרכב הפרטי

הגם שרכב פרטי אינו מוצר חיוני בסיסי למחיה בישראל, מבחינת רבים מאיתנו מדובר באמצעי התניידות קריטי, במיוחד משום שלא מופעלת תחבורה ציבורית בימי שבת. גם במישור זה חלה עליית מחירים ניכרת בשנים האחרונות, ויש סיבות מגוונות לכך.

הגורם המרכזי הוא העלייה החדה בתשומות ייצור כלי הרכב (כלומר כל המשאבים המושקעים בתהליך ההכנה שלהם) ובמחירי חומרי הגלם מאז היציאה ממשבר הקורונה. בתוך כך, גם הזינוק במחירי האנרגיה והמחסור הגדול בשבבים (שאחראים על הפעלת מחשבי הרכב) תרמו לעליית המחירים.

מזון | כמה עולה לנו הקנייה בסופר?

היבואנים חיכו שנירגע, והעלו את המחירים שוב

קשה שלא להבחין בעליית מחירי המזון בקנייה השבועית שלנו בסופר. רק בפברואר ניסו ספקי המזון הגדולים להעלות את המחירים שוב, אך עקב ביקורת ציבורית רחבה שהגיעה עד לשולחן מקבלי ההחלטות, המהלך נבלם. הספקיות המתינו בסבלנות, ובשבוע האחרון הודיעו על עליית מחירים. בין אם המהלכים האלה ייבלמו או לא, ניכרת מגמת התייקרות ברורה בשנים האחרונות, גם במוצרי בסיס.


על פי נתוני ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO), אחד הגורמים המרכזיים לעלייה המורגשת במחירי המזון הוא עליית מחירי החיטה – שזינקו בכ-40% בתוך 12 חודשים, לאחר שקנדה, רוסיה וארה"ב התקשו בגידול יבולים. לפי הארגון, על כך נוספו שיבושים במשלוחים ובשרשרת האספקה העולמית בשל נגיף הקורונה. עוד תרמו לעלייה הניכרת: המחסור בכוח אדם, סגירת מפעלים, שינויי אקלים ומאבקים פוליטיים עולמיים.

מזון | מדד השווארמה

משנת 2018 ועד למחצית הראשונה של 2022 נרשם זינוק בשיעור 62.5% במחיר הממוצע של מנת שווארמה. משבר הקורונה הביא לידי שינויים בדפוסי המסחר ותוספות למערכי השירות, אשר הובילו בתורם להתייקרות של ממש.

הפער הרחב ביותר נרשם בין 2021 ל-2022, בעקבות גל ההתייקרויות בשוק. מסקירת מרכיבי המנה עולה כי מחירה התייקר בשיעור הדומה לרכיב הבשר במנה; מחיר הפיתה זינק בשיעור ניכר, ומוצרי האריזה והירקות התייקרו בשיעור נמוך יותר.

בריאות | בכמה עלתה ההוצאה של החולים

משלמים מעט, מקבלים מעט ורצים לרופא הפרטי

גורמים רבים אוהבים להתגאות בכך שמערכת הבריאות הישראלית היא "היעילה ביותר בעולם" ושהתועלת המופקת ממנה גדולה בהרבה מהתקציבים המועטים (יחסית) המושקעים בה. עם זאת, ליעילות הכלכלית יש השלכות קשות על איכות השירות שמקבלים האזרחים, המתבטאות בין היתר בתורים הארוכים לפגישה עם רופא מומחה או בחוסר במיטות פנויות בבתי החולים. כך, בלית ברירה, אזרחים רבים נאלצים להכניס את היד לכיס ולפנות לשוק הפרטי. לכן אין תמה שישראל היא שיאנית במספר הביטוחים הפרטיים הוולונטריים הנרכשים, בין שדרך חברות הביטוח הפרטיות, ובין שדרך הביטוחים הנוספים (שב"ן) בקופות החולים.


ממחקר של מרכז המחקר והמידע (ממ"מ) של הכנסת, בחמישוני ההכנסה הגבוהים יש שיעור הוצאה גבוה יחסית על בריאות פרטית, ובתוך כך בעיקר על ביטוחי בריאות פרטיים, בהשוואה לחמישוני הכנסה נמוכים. לצד זאת, לפי המחקר עולה כי בשנים האחרונות חלה האטה בגידול בהוצאה של משקי בית על בריאות. בנוסף חלה הוזלה במחיר הממוצע של תרופות במרשם בסל הבריאות.

חופשות | כמה עולה חופשה משפחתית

מעט מדי חדרים, יותר מדי נופשים שמוכנים לשלם

אחת לתקופה מתפרסם פוסט ויראלי בפייסבוק הזועם על המחירים האסטרונומיים הנדרשים לחופשה משפחתית, המגיעים לכדי עשרות אלפי שקלים בעבור כמה לילות בלבד. הגם שמדובר במותרות, נראה שחופשת הקיץ השנתית, שאליה נושאים עיניהם ישראלים רבים מדי שנה, הופכת לבלתי אפשרית עם השנים.


לפי דוח שהגישה השנה הוועדה להוזלת מחירי הנופש בישראל לשר התיירות, אחת הסיבות העיקריות להעלאת מחירי המלונות היא הדינמיקה הכלכלית של גידול ניכר בביקוש לחדרי מלון אל מול חוסר גידול בהיצע החדרים. נמצא כי עלויות הנופש בישראל יקרות בהשוואה לעולם, והסיבות המרכזיות לכך הן מחירי האכסון באזורי תיירות מרכזיים ובעונות המתוירות, וכן תעריפי הטיסות לארץ ממנה.

חשבונות | עלות הארנונה

אפשר להוזיל, אבל אף אחד לא עוצר את העלייה

בחודש מאי בכל שנה מודיעה הממשלה לאזרחים כי הארנונה תתייקר, בדיוק כפי שקרה השנה. איך קובעים מה מחיר הארנונה בכל שנה? תעריפי הארנונה, המתעדכנים אוטומטית בפתח כל שנה, נקבעים על פי העלייה במדד המחירים לצרכן בשנה שחלפה ועל פי מדד השכר הציבורי. אומנם ההתייקרות נראית כמו גזירת גורל, אך בידי הממשלה כלי שיכול למנוע זאת, אם רק תבחר להשתמש בו – היא יכולה לחתום על הוראת שעה שתקפיא את ההתייקרות. תעריף הארנונה למגורים זינק בעשור האחרון ביותר מ-22%. נוסף על עליית תעריף הארנונה, המחמירה את יוקר המחיה, תוספת של יחידות דיור ושינויים בשיטות חישוב הארנונה הם גורמים משמעותיים שתורמים לכך גם כן.

חשבונות | כמה עולה לנו החשמל?

כשנסיכות הגז הישראלי תלויה בפחם, למחירים יש רק כיוון אחד. אבל אולי בכל זאת יש תקווה?

לדברי תהילה ינאי, מנכ"לית-משותפת בחברת המידע העסקי CofaceBdi, גל ההתייקרות במשק שהחל בשנת 2021 ונמשך מאז, מתבטא בימים אלה בעיקר בעליות במחירי שירותים ומוצרים נבחרים כמו החשמל, הדלק, מוצרי המזון, החינוך הפרטי, מחירי הרכבים ועוד. לדבריה, גל ההתייקרויות צפוי להימשך גם בחודשים הקרובים, על רקע שיבושי הלוגיסטיקה, משבר השבבים העולמי, והמלחמה באוקראינה, שגררה עליית מחירים בתחום האנרגיה ובחומרי גלם כגון חיטה.


העלייה במחירי החשמל חלה בעקבות משבר האנרגיה העולמי ובשל התייקרות של ממש במחירי הפחם, העומדים על יותר מ-350 דולר לטון. ההתייקרות הקרובה, יחד עם עליית מחיר הדלק, צפויה להשפיע על מגמות התייקרויות שונות בכל המשק ובהן תשומות הייצור ותעריפי המים. עם זאת, יש תקווה שהשימוש הנרחב בגז טבעי בישראל ביחס לשאר מדינות העולם ימתן את ההשפעה של משבר האנרגיה העולמי על עלויות ייצור החשמל.

תקשורת | נקודת אור קטנה

התחרות עובדת: התחום היחיד שבו המחירים ירדו

בתחום התקשורת חלה בשנים האחרונות ירידת מחירים בתחומים רבים. כך, למשל, לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), המחיר של חבילת סלולר חודשית ירד ב-11% בין 2019 ל-2022 ובמקביל חלה עלייה ניכרת בנפח חבילות הגלישה.


כדוגמה לכך ניתן לראות כי בתחום הטלוויזיה הרב-ערוצית יש מגמה מתמשכת של ירידת מחירים. הירידה נובעת מהתחזקות התחרות, בעקבות הרחבת הפעילות של השחקנים החדשים, המציעים שירותי טלוויזיה מצומצמים ובמחירים מוזלים יחסית לחבילות המסורתיות של HOT ו-yes.

תקשורת | גם המכשירים זולים יותר

לפי משרד התקשורת, הירידה התרחשה נוכח התרחבות התחרות במגזרי פעילות רבים, כמו גישה לאינטרנט ושידורים, וכן משינויים שגרם משבר הקורונה. ככלל, אנו חווים מגמות של עלייה מתמשכת בצריכת שירותי התקשורת בכל מגזרי הפעילות העיקריים, לצד גידול באיכות מרבית השירותים.


חינוך | עלייה בהוצאה על הילדים

מי שלא יכול לשלם על מורה פרטי, נשאר מאחור

מחירי השירותים והמוצרים הנלווים למערכת החינוך – כמו חוגים פרטיים, ציוד לבית הספר ומורים פרטיים – המשיכו לטפס במהלך השנים. מפני שיש קשר פוטנציאלי בין רמת ההשכלה שאדם רוכש במהלך חייו לבין רמת ההכנסה הממוצעת שלו, אין מדובר בעניין של מה בכך. לא קשה להבין את ההשלכות לכך – מחירים גבוהים מדי בתחום החינוך עלולים לפגוע בהשכלה של ילדים, ובעקיפין גם ביכולתם להשתכר כאנשים בוגרים.


לפי ד"ר איריס בן-דוד הדר מהפקולטה לחינוך באוניברסיטת בר-אילן, יש לעליות המחירים שתי סיבות עיקריות. הראשונה – כוחות הביקוש וההיצע: הביקושים הם פונקציה של רמת ההכנסה, וכאשר רמת ההכנסה עולה, הביקושים עולים. בישראל אי-השוויון בחלוקת ההכנסות גבוה, מה שמותיר מאחור אוכלוסיות רבות. הסיבה השנייה נוגעת במדיניות הממשלתית הכלכלית, שיכולה למתן את עליות המחירים בתחום באמצעות סובסידיות (תמיכה כספית) או פיקוח על מחירים. לדבריה, בשנים האחרונות המדיניות נוטה לכיוון ההפוך, כך שהפערים הכלכליים יגדלו עוד יותר, גם בתחום החינוך.

תרבות | כמה עולה הבילוי הכי פופולארי?

יש תחרות בין החברות, אבל לא במחירים

רשתות בתי הקולנוע בישראל – ובהן הוט סינמה, יס פלאנט, מובילנד ורב חן – מהוות כ-85% מכלל הפעילות בתחום בישראל. כל אחת מהרשתות אחראית לכ-%25 מנתח השוק, למעט האחרונה, שנושקת ל-10%. תרבות הצפייה בישראל שילשה את עצמה מאז שנת 2013, ותחום בתי הקולנוע הוא אחד התחומים שניזוקו במידה ניכרת בתקופת משבר הקורונה ואיבדו בה הכנסות לא מבוטלות.


ממחקר של המכון לחקר הקמעונאות עולה כי מחירי הכרטיסים יקרים יותר מבמדינות אירופה וארה"ב, וכמו כן מחירי הכיבוד במזנונים יקרים מבמזנונים מחוץ לבתי העסק ביותר מ-200%. עוד עלה במחקר כי רשתות בתי הקולנוע מקיימות שיתופי פעולה עם מועדוני לקוחות וחברות האשראי ונותנות הנחות גדולות באופן שיוצר פער ואפליה של ממש בין צרכן לצרכן. למרות התחרות העסקית בין הרשתות, התחרות אינה מתבטאת במחיר. תיאום המחירים בין הרשתות מובהק ואינו מציג מציאות של תחרות עסקית והטבה עם הצרכנים.

תרבות | לא להאשים את האומנים

עם היציאה ממשבר הקורונה הביקוש להופעות ותרבות הלך וגבר. מנגד, ההיצע הלך והדלדל בעקבות המשבר הכלכלי החמור אליו נקלעו עובדי הענף בתקופת הקורונה ועזיבת המוני עובדי במה, אבטחה, ניהול אמנותי והגברה. שילוב של שתי מגמות אלו הוביל ישירות לעליית מחירים.

לדברי עידו מינקובסקי, יו״ר קבוצת ״מינקובסקי״ הנותנת ייעוץ תקשורתי לאמנים רבים, העלייה במחירים מושפעת בנוסף גם מהעלייה בשכירויות הנדל״ן וההוצאות השונות במסגרת הפקת האירועים.


עם זאת, חשוב לזכור שלא כל האמנים העלו מחירים. ״יש אמנים רבים שסופגים עליות אלה ועדיין משאירים את המחיר הכולל סביר ביחס למה שהיה. עידן עמדי הוא כזה למשל״, אומר מינקובסקי.

המחירים בישראל מול העולם

אם חשבתם שישראל יקרה יותר, צדקתם. למה זה קורה?

לפי המדד החודשי של ה-OECD, הבוחן את הבדלי המחירים באמצעות שערי חליפין צולבים ורמת ההוצאות לצריכה פרטית במדינות השונות, המחירים בישראל בהשוואה לשאר המדינות החברות בארגון מרקיעי שחקים. רמת המחירים לפי שווי הקנייה בישראל גבוהה יחסית לממוצע המדינות, והם עלו בחדות בעשור האחרון.


בעקבות משבר הקורונה החלו עליות מחירים במדינות רבות עקב שיבושים בשרשרת האספקה העולמית ועלייה בביקושים, ומגמה זו לא פסחה על ישראל. עם זאת, לא הכל אפשר להפיל על הקורונה, ולמחירים הגבוהים בישראל יש סיבות רבות. לפי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, חלק ניכר מהעלייה במחירים נובע מגורמים משקיים, כמו התחזקות שער השקל מול מטבעות אחרים; חלק נוסף נובע מריכוזיות ענפית; וחלק אחר – ממדיניות הממשלה בנושא מיסים ואגרות, רגולציה ותשתיות ציבוריות.