קשת, N12 ומאקו גאים להציג את ועידת הבריאות של ישראל 2021. אחרי שנתיים קשות ומלאות אתגרים, נבדוק מה צופן לנו עתיד עולם הרפואה: האם רפואת העתיד תהיה שונה מזו שאנו מכירים היום? האם הרופאים בשר ודם יוחלפו במכונות ובמחשבים? אילו המצאות ישנו את פני הרפואה, והאם יש באמת תחליף לטיפול פנים מול פנים? וכמובן, לא נתעלם מהאקטואליה וממה שקורה עכשיו: מחאת המתמחים, סל התרופות והקנאביס הרפואי.ועידת הבריאות של ישראל התקיימה ביום חמישי 18.11.2021 והועברה בשידור ישיר ב-mako וב-N12.
עולם הרפואה מתקדם בצעדי ענק. כחלק מההתקדמות הזו, הפך המפגש המוכר בין רופא לחולה למשהו שכבר לא תמיד הוא מחויב המציאות. כיום ניתן לספק שירות ומענה, גם מרחוק, בניטור ואבחנה דרך מיכשור וירטואלי מסוגים שונים. מיכשור מתקדם, מערך רפואי שנתמך במערכת דיגיטלית ווירטואלית מתקדמת, מערכות ומאגרי ידע - כל אלה מאפשרים כבר היום טיפול מותאם ואישי לכל חולה, גם מבלי להגיע למרפאה. אז מהי הדרך הנכונה להשתמש בכל הקדמה הזו?
בהשתתפות: ד"ר ז'ק בר, סמנכ"ל רגולציה, רוש פרמצבטיקה ישראל; פרופסור ענת לבנשטיין, מומחית למחלות עיניים, מנהלת מערך עיניים, המרכז הרפואי תל אביב; ד"ר גליה ברקאי, מנהלת בית החולים הוירטואלי SHEBA BEYOND; יזהר לאופר, מנהל חדשנות, לאומית שירותי בריאות.
האם בן רופא הוא עדיין חלומה של כל אמא? מול מי מתחרה כוח האדם של הרפואה, ומה יש לו להציע מול המתחרים? ואחרי הכול, כוח האדם עודנו אנושי - אז איך שורדים 7 שנות לימודים ו-26 שעות עבודה רצופות בהתמחות?
בהשתתפות: ד"ר ליאה כהנוב, יו"ר פורום התמחים של ההסתדרות הרפואית, מתמחה בנוירוכירורגיה בהדסה; ד"ר ניצן עטיה, סגנית יו"ר פורום המתמחים של ההסתדרות הרפואית, מתמחה בילדים, שיבא; ד"ר עמרי כהן, יו"ר פורום הסטאז'רים של ההסתדרות הרפואית, ביה"ח לניאדו.
כבר מזמן הובן כי לא לכל חולה מתאימה אותה תרופה, וכי חולים שונים באותה מחלה צריכים לקבל טיפול שונה ותרופות אחרות כדי להחלים. איך מתאימים אישית טיפול ותרופה לחולה? איך מוודאים שכל חולה מקבל טיפול מותאם אישית? מה החולה צריך לדרוש ומה הוא צריך לוודא כדי להצליח ולהחלים?
בהשתתפות: ענת ארבל שמיר, מנהלת תחום מדיניות ציבורית, רוש פרמצבטיקה ישראל; אביבה בן ברוך, חוקרת אחראית מדידה ושיפור במחלקת ניהול איכות, אגף לבריאות דיגיטלית במכבי שירותי בריאות; יעל אופיר, מנכ"לית HealthIL; יסמין ענבר, מנכ"לית האגודה לזכויות החולה.
פאנל בנושא המחויבות של המדינה להתמודדות עם מחלת ההשמנה מהצד הטיפולי. מדוע אין למדינת ישראל מדיניות סדורה לרובד הטיפולי במחלת ההשמנה? מדוע קיים מחסור בנגישות של מרכזי טיפול בהשמנה במסגרת ציבורית, ואין טיפולים בסל התרופות? מהן העלויות של ההשמנה על מערכת הבריאות והחברה הישראלית, וכמה חשוב להגדיר את ההתמודדות איתה כיעד לאומי?
בהשתתפות: ד״ר דרור דיקר, יו״ר החברה הישראלית לחקר וטיפול בהשמנת יתר ומנהל מחלקה פנימית במרכז רפואי השרון; יפית קסלר, דיאטנית; ליה משיח כץ, מטופלת שהפחיתה ממשקלה עשרות ק״ג.
במדינת ישראל ישנם עשרות חולים במה שמכונה בשפה המקצועית מחלות נדירות: מחלות שעלות הטיפול בהן יקרה מאוד, והתרופות להן נמצאות מחוץ לסל. האם מחובתה של מדינת ישראל לדאוג ולטפל בחולים אלה? לסבסד את התרופות עבורם? להקדיש תקציב מוסדר מדי שנה לעזרת החולים האלו?
בהשתתפות: טינה מירי מלוסיאן, מנכ''לית SANOFI; שמוליק בן יעקב, יו''ר האגודה לזכויות החולה ומרכז קואליציית ארגוני המחלות הנדירות; פרופ' שוקי שמר, לשעבר יו''ר ועדת סל התרופות; שמרת שורץ, חולת גושה ויו"ר עמותת החולים.
מדוע הקנאביס הרפואי עדיין נחשב למילה גסה בחלק ממערכות הרפואה בארץ? למה מדינת ישראל לא נותנת את הלגיטימציה - וההכשר הרעיוני - לשימוש בו כתרופה? עד כמה משמעותי יכול להיות השימוש בקאנאביס רפואי למי שצורך אותו, ומהם הקשיים בדרך?
בהשתתפות: אלי לוי, מנכ''ל עמותת מעל“ה; ד''ר אייל שפירא, ראש ארגון ארצ"י, מנתח פלסטי מומחה בכירורגיה פלסטית.
ד״ר בתיה קורנבוים היא מומחית לרפואת משפחה, מרכזת תחום ההשמנה בשירותי בריאות כללית וחברת הנהלה של החברה הישראלית לחקר וטיפול בהשמנת יתר. בשיחה עם ד״ר קורנבוים נדבר על הבעיה הבריאותית החריפה ביותר של המאה ה 21 - ההשמנה: על ״האשמת החולה״, האפליה בשירותים רפואיים, המנגנון הביולוגי שגורם למחלה, והטיפולים הקיימים והנגישים היום בישראל לאלו שמתמודדים איתה.
ד״ר קירה רודינסקי, מדענית מבקרת בטכניון, מנהלת הטכנולוגיה הראשית ויו''ר דיאגנוסטיק רובוטיקס, מסתערת על הדבר האחרון שיכול לעצור אותה: "המוות הוא הדבר היחיד שהוא מובטח ולא הסתברותי, וזה מאוד מעציב אותי“. שיחה על החיים, על המוות, ועל סטארט-אפ הבינה המלאכותית שהיא מובילה, שיוכל להתריע על מגפות לפני שהן פורצות.
הקשר בין אושר, עושר ובריאות - "עדיף להיות עשיר ובריא מעני וחולה". איך משפיעים האושר והעושר על הבריאות שלנו? עד כמה כסף קונה בריאות? ועד כמה לאושר יש השפעה על הבריאות שלנו?
סל התרופות הוא אחד הנושאים המאתגרים והמרתקים בעולם הרפואה. ההחלטה אילו תרופות ייכנסו אליו ואילו יישארו בחוץ נובעת ממערכת שלמה של שיקולים סבוכים, ועלולה להכריע את גורלם של חולים ושל בני משפחותיהם, הן מבחינה בריאותית והן מבחינה כלכלית. איך מנהלים את הנושא הזה, ומה נכון לעשות?
בהשתתפות: פרופסור גליה רהב, מנהלת המכון למחלות זיהומיות, בית חולים שיבא; פרופסור שוקי שמר, לשעבר יו''ר ועדת סל התרופות; ארתור לזרב, חולה במחלת ההנטינגטון.
איך ייראה עולם הרפואה בעוד חמש, עשר וגם חמישים שנה? אילו המצאות ישנו את פניו? האם בתי החולים יצעדו באותה דרך בה הלכו הבנקים, הרופאים בשר ודם ייעלמו, ואתם מקומם יתפסו מכונות ורובוטים? מה מקום הרופא בשר ודם בעולם הרפואה, והאם יש תחליף לבדיקה האישית, פנים אל פנים?
בהשתתפות: ד"ר חגית פרי, מומחית בתחום הבינה המלאכותית; גדי מנחם, מנכ"ל Intuitive Surgical ישראל; ד''ר יעל גילרמן, מומחית ברפואת משפחה; פרופסור נדב דוידוביץ, מנהל בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.
צילום: רוש פרמצבטיקה ישראל
צילום: רמי זרנגר
צילום: גלית יאיר-פור
צילום: יוליה פוטוארט
צילום: עופר עמרם
צילום: דוברות שיב״א
צילום: באדיבות המצולמת
צילום: יוסי מסה
צילום: נועם פרדייס
צילום: באדיבות המצולם
צילום: הדס פרוש
צילום: דני מיכלס
צילום: עומר הכהן
צילום: באדיבות המצולם
צילום: באדיבות המצולמת
צילום: יח״צ