בחירות 2022

לפיד וגנץ מתחזקים, העבודה מתקרבת לאזור הסכנה: פחות משלושה שבועות נותרו עד הבחירות ונראה כי אין שינוי במצב הגושים – אך איבוד המנדטים של מפלגת העבודה, לצד מצבן הרעוע של המפלגות הערביות, עשוי לשנות את התמונה. על פי סקר mako וערוץ כנסת, יש עתיד והמחנה הממלכתי מתחזקות במנדט כל אחת – אולי על רקע הסכם הגבול הימי שיידון היום בממשלה וחרף הפיגועים האחרונים. אולם שני המנדטים נעים בתוך הגוש ומגיעים על חשבון מפלגת העבודה שיורדת לארבעה מנדטים ומתנדנדת בין המנדט החמישי לבין נפילה אל מתחת לאחוז החסימה.

מי שקרובות אף יותר לצד הלא-נכון של אחוז החסימה הן רע"ם וחד"ש-תע"ל. אם אחוז ההצבעה בחברה הערבית יהיה נמוך, ובהתחשב בעובדה שגם בל"ד ממשיכה להתרחק מהכנסת ונחלשת מ-1.3% ל-0.7% בלבד, עשוי להיווצר מצב שבו בכנסת הבאה לא תשתתף אף מפלגה ערבית.

בצד השני של המפה הפוליטית שומר גוש תומכי נתניהו על כוחו (60 מנדטים), אך נפילה של אחת המפלגות (העבודה, חד"ש-תע"ל או רע"ם) עשויה להביא לו את המנדט ה-61. הבית היהודי בראשות איילת שקד רושמת התחזקות קלה של עשירית האחוז לעומת הסקר הקודם אך נותרת מתחת לאחוז החסימה עם 2.4% בלבד. ישראלים בוערים בראשות הדר מוכתר נמחקת כמעט לגמרי.

למרות שהבחירות מסומנות לרוב בתקשורת כמאבק בין תומכי נתניהו ומתנגדיו, הנושא החשוב ביותר עבור הישראלים – ועבור מצביעי מרבית המפלגות – איננו שלטון נתניהו. 48% מהנשאלים אמרו כי יוקר המחיה הוא הנושא החשוב ביותר בבחירות הקרובות (מתוך רשימת הנושאים שהוצגה בסקר). 22% בחרו במצב הביטחוני, ורק 16% בחזרת נתניהו לשלטון או במניעתה. למעשה, אין אף מפלגה שמצביעיה בחרו בשאלת נתניהו כנושא החשוב ביותר (אם כי הפערים קטנים בליכוד ובעבודה; הסקר אינו מציג פילוח לפי מצביעי המפלגות הערביות בשל מיעוט נתונים).

יוקר המחיה הוא הנושא החשוב ביותר עבור המצביעים משני הגושים, אם כי לא במידה שווה. מתנגדי נתניהו בוחרים בו כנושא המרכזי בפער ניכר על פני האחרים (53% לעומת 18% למצב הביטחוני ולמניעת שלטון נתניהו); אולם אצל תומכי נתניהו הפער קטן יותר: 33% מצביעים על יוקר המחיה, 29% על המצב הביטחוני ו-20% על החזרת נתניהו לשלטון.

יוקר המחיה הוא הנושא החשוב ביותר עבור מצביעי כל המפלגות למעט מצביעי הציונות הדתית ועוצמה יהודית שבחרו במצב הביטחוני (35% לעומת 29%) וש"ס (פער קטנטן לטובת שילוב המפלגות החרדיות בקואליציה – 31% לעומת 30%). הפער קטן גם בקרב מצביעי הליכוד: 32% בחרו ביוקר המחיה, 31% בשלטון נתניהו ו-29% במצב הביטחוני.

לעומתם, יוקר המחיה הוא הנושא המרכזי באופן מובהק עבור מצביעי יש עתיד (54%), המחנה הממלכתי (57%) ובעיקר ישראל ביתנו – 81%. מעניין לראות שזהו הנושא החשוב ביותר גם עבור מצביעי יריביו הבולטים של ליברמן – מצביעי יהדות התורה (47%). גם מצביעי מרצ, שמסומנים כמתנגדי נתניהו נחושים, בחרו ביוקר המחיה כנושא החשוב (45% לעומת 27% למניעת שלטון נתניהו).

עוד ממצאים מעניינים: רק 9% ממצביעי הציונות הדתית ועוצמה יהודית בחרו במינוי איתמר בן גביר לשר כנושא החשוב ביותר בעיניהם; הרפורמה במערכת המשפט מופיעה כנושא מרכזי רק בקרב מצביעי הציונות הדתית ועוצמה יהודית; שילוב המפלגות הערביות (או מניעתו) מופיע כנושא מרכזי רק בקרב מצביעי ש"ס (16%); רק 17% ממצביעי יהדות התורה בחרו בשילוב המפלגות החרדיות; המצב הביטחוני כמעט ולא מטריד את מצביעי מרצ (6%) וש"ס (5%); ואף אחד ממצביעי ישראל ביתנו לא בחר בשאלת שלטון נתניהו.

הציבור חלוק בדעתו באופן שווה כמעט בתשובה לשאלה האם צריך לסייע לאוקראינה במלחמתה מול רוסיה באמצעות מכירת מערכות כיפת ברזל: שליש מהמשיבים סבורים שאין לעשות זאת, 30% בעד המכירה, ו-37% ענו שאינם יודעים. החלוקה, כמו נושאים רבים בשיח הציבורי, מאופיינת על פי השיוך הפוליטי: מתנגדי נתניהו תומכים ברובם במכירה (41% בעד לעומת 28% נגד); תומכי נתניהו מתנגדים לה (39%), אם כי בפער קטן על פני אלו שאינם יודעים לענות (37%).