"הרשו לי לנפץ את המיתוס כבר בהתחלה: לחיות בצורה מודעת יותר לסביבה זה לא תמיד זול יותר. זה יכול להיות זול יותר, אבל לפעמים בטווח הקצר מדובר בהוצאה די כבדה: ביגוד איכותי וציוד טוב, אפילו מיד שנייה, יכולים לעלות לא מעט. ובכל זאת, זה ישתלם בטווח הארוך. הנה חמישה דברים שאפשר לעשות כבר עכשיו כדי להיות טובים יותר לסביבה:
• הזמינו פחות אוכל מבחוץ: כמו כל שינוי, גם את השינוי הזה כדאי להחיל בהדרגה. המעבר מהזמנת אוכל להכנה עצמית דורש תכנון מוקדם, רכישת מזון ממוקדת כדי להימנע מזריקה והצטיידות במטבח שיש לה עלויות של זמן וכסף. הנה מה שתחסכו: דלק (לכם או לשליח), אריזות, זמן בהמתנה, טעויות במילוי ההזמנה. תהיה לכם גם הזדמנות נהדרת להכניס שינויים מיטיבים לתזונה שלכם, שזה עוד רווח קטן עבורכם.
• קנו בגדים שהם בול, לא אולי ולא על יד: העולם עבר להזמנה מהאינטרנט, וכך קורה שגם את הבגדים הרבה מאיתנו מזמינים שם. הבעיה עם בגדים שנראים טוב בתמונות היא שקשה לנו לדמיין איך הבד ירגיש לנו על העור או איך הבגד נראה במציאות, לא כל שכן עלינו. צמצמו את אחוז הטעויות בארון באמצעות זה שתחליטו שלא קונים בגד בלי למדוד, ועדיף מחנות יד שנייה עם סחורה טובה.
• חישבו במונחי מלתחה, לא פריטים בודדים: הרגע הזה שרואים פריט יפה שפשוט חייב להיות שלכם? זה הרגע שבו קניתם משהו שאין לכם מושג אם אי פעם יראה אור יום עליכם. לפעמים תגיעו הביתה ותגלו שכבר יש לכם משהו דומה, לפעמים הדבר היפה פשוט לא יתאים לשום דבר אחר אצלכם בארון. וזה לא רק לגבינו המבוגרים – זה קורה גם כשאנחנו קונים לילדים. כשעוברים לחשוב על מלתחה, כלומר – לקנות רק דברים שיודעים מראש שחסרים בארון – יש הרבה פחות "נפילות". אם תצליחו לקנות לפחות את חלקם מיד שנייה ובאיכות מצוינת – הרווח כפול. אגב, זה עובד גם עם צעצועים לילדים: חשבו על "קולקציית הצעצועים" שתרצו עבור הילד, במקום לקנות משהו קטן בכל פעם שנכנסתם לחנות צעצועים.
• לא חייבים לקנות הכל, בטח לא בחנות: אצל רובנו האוטומט הוא שאם מתעורר צורך במשהו (כי אין לנו או מפני שהיה והתקלקל), אנחנו פותרים אותו באמצעות קנייה בחנות. צריך לזכור שלא כל דבר אנחנו צריכים להחזיק בבית. אולי אפשר לקבל בהשאלה? אולי יש שירות ציבורי שייתן לנו מענה (למשל, תחבורה ציבורית במקום להחזיק רכב)? אולי אפשר לקנות ביחד עם עוד מישהו ולחלוק בשימוש? כמובן, עדיף לתקן חפצים מקולקלים שיש לכם או להשיג את מה שחסר או בלתי ניתן לתיקון מיד שנייה.
• אוכלים טו גו? קחו את האוכל שלכם מהבית: "התחושה הזו שרעב קופץ עלינו משום מקום ואנחנו לא ערוכים אליו היא בהכרח תחושה שגורמת לנו לבזבז כסף, לעשות שימוש באריזות מיותרות ולצרוך הרבה יותר קלוריות ממה שתכננו. הפתרון הוא פשוט למדי: דאגו תמיד לצאת מהבית עם בקבוק מים רב פעמי וקופסת אוכל. הגזמנו? לפחות דאגו לכמה תמרים ואגוזים. בכך עזרתם לעצמכם וגם לעולם. הכי ווין ווין".
**שרון בירקמן, מטפלת פיננסית מאני תראפי