צילום: shutterstock By liran finzi sokolovski


קרית היובל, ירושלים

ממפלצת לפנינה של התחדשות


תשעה קבין של יופי זה סטטוס מחייב, ובירושלים אפשר למצוא הכול מהכול. אבל אם במחירים שפויים יחסית עסקינן, קריית היובל היא הלהיט החם של ענף הנדל"ן העירוני. השכונה הוותיקה הזאת עוברת מתיחת פנים מסיבית ותהליך מואץ של התחדשות עירונית.


תנופת הבנייה מוסיפה לה מגדלים עם מאות יחידות דיור חדשות לצד פיתוח תשתיות, מרכזי מסחר חדשניים, בתי קפה בוטיקים ומוסדות חינוך איכותיים. מי שיחזור בשנים הקרובות לאזור גן המפלצת המפורסם ימצא שכונה אחרת לגמרי, עם סטייל משל עצמה והרבה משפחות ירושלמיות חדשות לצד הוותיקות.



כשכונה מעורבת, יש בה מגוון של בתי ספר וגנים מכלל זרמי החינוך. אחד החדשים והמבוקשים הוא בית הספר הניסויי המציג תפיסת ניהול וחינוך ייחודית שמשלבת עשייה, הוראה חווייתית, חשיבה יצירתית ושיתוף התלמידים וההורים בוועד המנהל.


השכונה סמוכה לעורקי תנועה ראשיים המובילים אל הכניסות והיציאות מהעיר ונגישה מאוד למרכז העיר. היא גם צמודה לתוואי ההרחבה של הרכבת הקלה.



מתיחת הפנים ניכרת כבר בשער הכניסה: רחוב טהון הראשי הופך במסגרת פינוי-בינוי, לשדרה נעימה ושוקקת חיים עם חנויות, מסעדות, בתי קפה וקולנוע. גולת הכותרת היא "לב השכונה", מעין קניון תחת כיפת השמיים ובו פיאצה מוגבהת, סופרמרקט רחב ידיים, חנות פארם גדולה ומרפאות. 


אחרי עשרות שנים של בנייה נמוכה טלאי על טלאי, פיתוח תשתיתי נרחב מקנה לקריית היובל הוותיקה ארומה ונוחיות של שכונה חדשה.



הפיתוח המואץ והמחירים הנגישים יחסית מביאים משפחות צעירות המשוועות לחיי קהילה. שטחים ייעודיים הוקצו לפעילות תרבות ופנאי בכל הגילים, בהם מתחם ורבורג הכולל היכל תרבות ואודיטוריום לשימוש התושבים. הימים שבהם מפלצת המגלשות האייקונית הייתה האטרקציה המרכזית והיחידה כמעט בשכונה חלפו עברו. 


במאמץ משותף של העירייה, המשרד לאיכות הסביבה וארגונים ירוקים יצא לדרך פרויקט אסטרטגי לניקוי הבירה, שיפוץ כיכרותיה, טיפוח גינותיה ומסע הסברה לתושבים. כן הוחלט לאסור כניסת כלי רכב ישנים המונעים בדיזל למרכזי השכונות, ואושרה הקמת פארק האסבסטונים – 200 דונם של ריאה ירוקה, שכבר מכונים גן סאקר של תושבי יובלים.



גם בסוגיה זו, שנחשבה בשנים מסוימות לנקודת תורפה בירושלים, חל שיפור ניכר, בין היתר הודות לתקציבים ותוכניות עירוניות וממשלתיות להגברת הביטחון האישי.

צילום: shutterstock By Arceffect Adi Bueno

כפר סבא

ראשונה במדדי האיכות

לפעמים, סינגל טוב שיוצא לרדיו מזנק הישר לראש המצעד. זה מה שקרה לכפר סבא: מרגע שחצתה את רף מאה אלף התושבים ונכללה בדירוג איכות החיים בערים הגדולות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, העיר הירוקה של השרון לא יורדת מהפסגה.


בפרמטרים רבים היא ראשונה וכמעט בכולם מעל הממוצע הארצי: תוחלת חיים של 84.8 שנים (לעומת 82.8 בישראל); שביעות רצון של 96% מהתושבים מהדירה ואזור המגורים; שיעור שביעות הרצון הגבוה ביותר מניקיון העיר; השיעור הנמוך ביותר של הסובלים מזיהום אוויר; הובלה בהכנסות ובהוצאות למשק בית; ו-74.5% המועסקים במשרות שתואמות את תחום לימודיהם. אף שהוד השרון ורעננה השכנות נותנות לה פייט רציני, כפר סבא מהווה אופציית מגורים אטרקטיבית במיוחד למשפחה המתרחבת.



המסגרות בעיר נחשבות לאיכותיות ומתקדמות, ולא מזמן הקנו לה את פרס החינוך היישובי הארצי. בכפר סבא שבעה תיכונים וכן אולפנות ומדרשה. עשרות מיליוני שקלים הושקעו באחרונה בבינוי כיתות חדשות, שיפוץ גני ילדים, צביעה והנגשה של מוסדות והקמת מרחבי לימוד חדשניים.


את כפר סבא תוחמים כמה מעורקי התנועה החשובים של המרכז והמדינה – כביש 4 ממערב, 6 ממזרח ו-531 מדרום.



דמרי סנטר שבכפר סבא הירוקה וקניון הדרים, הם רק חלק ממה שיש לעיר להציע בתחום, כשגם יתר המרכזים המסחריים של השרון נמצאים במרחק נסיעה קצר.


אף שמדובר ביישוב ותיק, כפר סבא מקפידה לפתח ולרענן את התשתיות העירוניות בקרקע ומתחת לה. השנה מתבצעות עבודות שדרוג מסיביות לתשתיות הביוב והניקוז של מרכז העיר. תשומת לב מיוחדת מוקדשת לנגישות במוסדות הציבוריים ובכלל.



בעיר מרכז צעירים אקטיביסטי ומעורב, תנועות נוער שוקקות, ייעוץ והכוונה לגיל השלישי ושפע של אתרים ואפשרויות לפעילויות חינוך, העשרה, תרבות, ספורט ופנאי.


כפר סבא חרתה על דגלה את חזון העיר הירוקה ("עיר מקיימת") והציבה את המאבק בהתחממות כדור הארץ בראש סדר יומה. זה כולל מיזמים לשימור אנרגיה, שימור וטיפוח מקורות מים, צמצום בנפח הפסולת העירונית, חינוך סביבתי ודאגה לשטחים פתוחים: 1,800 דונם – 21 מ"ר לנפש (התקן הוא 5 מ"ר), שבילים ירוקים בין חלקי העיר ופארק של 250 דונם בלב האורבני.



ביוזמה משותפת לעירייה ולמשטרת ישראל הוקם מערך שיטור עירוני המגיע לזירות על פי קריאה, מטפל בתלונות על גניבה ופריצה ומעניק לתושבים ייעוץ והדרכה בנושאים הרלוונטיים.

.

צילום: shutterstock Konstantnin

קריית טבעון

עמק הסיליקון של הצפון

הנסיעה התקצרה, הזדמנויות התעסוקה גדלו, וקריית טבעון הוותיקה שבמחוז חיפה הופכת לאלטרנטיבת מגורים ירוקה ופסטורלית. המועצה המקומית, שבתחומה כמה אתרי מורשת חשובים, היא אבן שואבת לאוכלוסייה מגוונת שמחפשת סגנון חיים כפרי אבל מבלי להתנתק ממה שיש לעיר ולשוק התעסוקה המודרני והחדשני להציע.


טבעון מצטיינת במסגרות החינוכיות, הקהילתיות וההתנדבותיות. היא נמצאת במה שמוגדר "מרקם שמור משולב" – שטח בעל ערכי נוף וטבע, חקלאות ומורשת, המחייב פיתוח זהיר ובר קיימא. 75% מהבתים בטבעון הם צמודי קרקע והיתר בנייה נמוכה של עד שלוש קומות.



קריית טבעון מתאפיינת באיכות גבוהה של מסגרות חינוך פורמליות ובלתי פורמליות, המושתתות על שילוב של הקניית ידע עם הנחלת ערכים, ומוניטין מוצלח בטיפול במצטיינים ובמתקשים. במועצה המקומית כ-20 גני ילדים, שלושה בתי ספר ממלכתיים, בית ספר ממלכתי-דתי, חטיבת ביניים ותיכון, וכן בית הספר האנתרופוסופי הידוע "שקד" שמביא למקום אוכלוסייה ייחודית. אחוז הזכאות לבגרות גבוה בהרבה מהממוצע הארצי, וכך גם שיעור הפעילים בתנועות הנוער.


 את מה שעשה כביש 6 לעומר ולהבים שבדרום, הוא עשה גם לטבעון, עם השתלבות נוחה דרך מחלף אליקים וקיצור דרמטי של זמני הנסיעה למרכז הארץ.


 


טבעון שוכנת בסמוך לפארקי הייטק ותעשייה מובילים (יקנעם, חיפה), במסגרת מה שכבר זכה לכינוי "עמק הסיליקון של הצפון". ישנם כמה מרכזי מסחר מקומיים ביישוב עצמו, כמו גם שפע של מרכזי תרבות, ספורט ופנאי.


המועצה המקומית המאוחדת עברה מספר גלים של שדרוג תשתיות מים, ניקוז וביוב, והיא נהנית מתשתיות חשמל ותקשורת מפותחות.


 


הגיוון המיוחד של המועצה, יוצאי ההתיישבות העובדת מכאן וסגנון החיים העירוני מכאן, יוצר קהילה תוססת ומרתקת שמגלה מעורבות רבה בנעשה ביישוב. רבים מהתושבים מכירים זה את זה מילדות ומרבים להתכנס יחד בחגים ומועדים לאומיים, מה שיוצר תחושת קהילה חמה ואינטימית. בני נוער רבים פעילים במסגרות התנדבותיות, יוצאים לשנת שירות ומתגייסים ליחידות קרביות.


 

קריית טבעון מאופיינת בבנייה נמוכה או צמודת קרקע הטובלת בחורש טבעי, והיא סמוכה לשטחים הפתוחים של עמק יזרעאל. כל אלה מקנים לה אקלים נוח ואוויר נקי.


 


טבעון נחשבת לבטוחה במיוחד. אומנם, בשנה שעברה אירעו מספר תקריות בגבעת עמל שאוחדה איתה, אך אלו טופלו ולא פגעו במרקם הפסטורלי והנינוח של היישוב. על פי נתוני המשטרה, השנים האחרונות עומדות בסימן ירידה ניכרת בעבירות הפריצה והתקיפה לסוגיהן.

צילום: shutterstock By Dmitry Pistrov

תכנית ל', תל אביב
חביבת הקהל

לבחור שכונה אחת למגורי משפחות בבירה הכלכלית והתרבותית של ישראל זו משימה לא פשוטה. ובכל זאת, שיכון למד שבצפון-מערב העיר מתבלט כאופציה איכותית, במיוחד למשפחה המתרחבת. לא במקרה דורגה השכונה ראשונה במדינה בפרויקט מיוחד של אתר מדלן, שניתח יותר מ-30 אלף חוות דעת של גולשים.


היא זכתה לציון של 4.9 מתוך 5 במדד המשוקלל. ל' מורכבת בעיקר מבנייני מגורים בני 8-6 קומות, אותם מאכלסות משפחות מבוססות יחסית עם לא מעט רופאים המשתמשים בדירות גם כקליניקה פרטית. התושבים היו פעילים במאבק לסגירת שדה דב, והצלחתו הסירה את החיסרון היחיד שהיה בשכונה – רעש המטוסים.



בשכונה בית ספר יסודי ממלכתי, שני מתחמי גני ילדים עירוניים ומעון יום של ויצו לפעוטות. תיכון אליאנס, מהמובילים בארץ בהישגיו החינוכיים, נמצא בסמוך. מדד החינוך המשוקלל של מדלן מעניק לבתי הספר בשכונה ציון 87 (לעומת ממוצע עירוני של 69 וארצי של 55).


השכונה שוכנת במרחק רכיבה על אופניים מכל יעד מרכזי בעיר ללא הפסקה, כולל הים. היא גובלת בדרך נמיר בואכה כביש החוף, ונסיעה קצרצרה מובילה לאיילון.


המיקום האסטרטגי, בין רמת אביב למרכז תל אביב, מקרב את ל' למגוון מרכזי המסחר, התרבות והפנאי שיש לעיר להציע. בשכונה עצמה ניתן למצוא בתי קפה, מאפיות ומעדניות.


כשכונה מושקעת ומפותחת בצפון הכרך התל-אביבי, ל' נהנית מתשתיות מתקדמות ומתחזוקה הרבה מעל הממוצע. העירייה משקיעה לא מעט בפיתוח האזור וברווחת התושבים.



באחרונה מתפתחת בשכונה סצנת קהילה שחורגת מהמקובל בתל אביב. זו באה לידי ביטוי בתקופת הקורונה, עם התגייסות של תלמידים וצעירים לעזרת הקשישים. התושבים אף יזמו הפגנות בתביעה להקים גשר שיחבר בין חלקי השכונה ומעל כביש סואן. קאנטרי ל' משרת את התושבים ומושך אליו אורחים מבחוץ, עם מתקנים חדישים ושפע של פעילויות וחוגים.


הבריזה שעולה מהים היא אחד מיתרונות השכונה, וסגירת נמל התעופה תורמת את חלקה בהפחתת הזיהום. בשכונה מספר גינות ושטחים ירוקים, בהם גן ז'ילבר.



 בחוות הדעת של התושבים צוין לחיוב נושא הביטחון האישי ב-ל', ולא ידוע על בעיות מיוחדות בתחום.

צילום: shutterstock By rontav

עומר-להבים

לא רק לפרופסורים ורופאים

המועצות המקומיות של אזור באר שבע נחשבות כבר שנים לסמל לחיי קהילה איכותיים ושלווים ומסגרות חינוך מעולות. עומר היא בית ותיק למרצים מאוניברסיטת בן גוריון ולרופאים בבית החולים סורוקה. אבל שינויים מהזמן האחרון – הרכבת, כביש 6 והתוכנית להעתקת יחידות המודיעין והתקשוב לאזור – מביאים אוכלוסיות חדשות, משפחות צעירות ומשפרי דיור, כולל כאלה שגומאים יום יום את המרחק ההולך ומתקצר לעבודה במרכז הארץ. הבנייה, רובה ככולה, היא צמודת קרקע במגרשים של חצי דונם עד דונם.


ברוב הבתים חצרות מטופחות וברבים מהם בריכות. הרחובות רחבים במיוחד, עתירי פינות ירוקות וגינות שעשועים. כדאי לשים לב גם ליישובים קטנים יותר הצומחים באזור, כמו היישוב הקהילתי כרמית שבתחומי המועצה המקומית מיתר. הלוקיישן המדברי – חמש דקות מאטרקציות כמו דרום אדום ו-40 דקות ממצפה רמון וים המלח – הוא יתרון בפני עצמו.



בתי הספר המקומיים נכללים דרך קבע בצמרת הדירוג הארצי בכל המדדים – הישגים בלימודים, אלימות פחותה ופעילות חברתית. המסגרות מושכות סגל הוראה איכותי, וההורים מגלים מעורבות ערה ופורה בנעשה בכיתות.


מחלפי כביש 6 – רהט, להבים, לקיה ושוקת – חברו לתחנת הרכבת של אוניברסיטת בן גוריון, והפכו את יישובי הסביבה לקרובים מאי פעם למרכז הארץ. גם הכבישים 40 ו-60 חולפים בסמוך ומנגישים את עומר ולהבים מצפון ומדרום.



מתחם ביג הענק של באר שבע על שלל חנויותיו ומסעדותיו נמצא במרחק דקות נסיעה מעומר, נוסף על המרכזים הקטנים יותר שביישובים עצמם. פארק תעשיות היי-טק עומר הוא מקור תעסוקה מתקדם ומבוקש, שלאור מיקומו אף נהנה מהטבות על פי החוק לעידוד השקעות הון.


כאן היתרון לגודל פועל דווקא בכיוון ההפוך: דווקא ביישוב קטן, כל עוד אין בו מגבלת משאבים משמעותית, היחס לתושב ולתשתיות החיוניות הוא אפקטיבי ואכפתי יותר.



סצנת תנועות הנוער בעומר מפותחת במיוחד, והמועצה פיתחה מסורות משלה כמו טקסים ונטיעה קהילתית בט"ו בשבט ומופעי תלמידים ביום העצמאות. יישובי האזור שוקקים מפעילות משפחתית וקהילתית עם מסגרות זמינות לכל הגילים.


לשתי המועצות מודעות סביבתית גבוהה, והן משקיעות משאבים בפיתוח סביבתי ובשטחים הפתוחים. פארק עומר שבליבו אגם מלאכותי הוא נווה מדבר פסטורלי. יערות להב ויתיר, בתוספת היובש המדברי, הם ריאה ירוקה של ממש.



 מספר תקריות של פריצות לבתים ונהיגה פרועה בתחומי היישוב הביאו לשינויים חשובים בסדרי האבטחה בלהבים, עם פעילות מוגברת של גורמי האכיפה. שתי המועצות מסתייעות בעמדות שמירה בכניסות, בפטרולים ובמערך מתנדבים במטרה להגביר את תחושת הביטחון האישי.

צילום: הילה שמאי

פרדס חנה-כרכור

עכבר העיר, עכבר הכפר

למי שמבקש ליהנות מכל העולמות – גם קרבה לשירותים העירוניים ולמרכזי התעסוקה וגם צביון חיים כפרי ופסטורלי – הנה אפשרות קוסמת. פרדס חנה-כרכור היא המועצה המקומית הגדולה באוכלוסייתה בישראל (גדולה אף יותר מערים רבות) ולבטח אחת המבוקשות למגורים. עוד ועוד משפחות ממעמד סוציואקונומי בינוני וגבוה מבקשות לעבור אליה.


אולם הגידול במניין התושבים לא פגם באופיו הכפרי של היישוב על שטחיו הפתוחים, שבילי האופניים שבו, שדרות הדקלים והכיכרות המחליפות את הרמזורים. חוף קיסריה נמצא במרחק דקות נסיעה ונגיש גם ברכיבה על אופניים.



המועצה היא בית לשפע של מסגרות חינוך מהזרם הממלכתי והממלכתי-דתי וכן מאסכולות ייחודיות כמו האנתרופוסופית. בבית הספר החקלאי שבלב פרדס חנה שוכנת רימון (קהילת חינוך וולדורף) הכוללת גני ילדים, בית ספר יסודי ותיכון ומשלבת למידה עם העשרה של הגוף, הנפש והרוח. בית הספר הדמוקרטי הראשון בארץ שוכן בחדרה הסמוכה.


כבישים 2, 4 ו-6 הופכים את ההגעה מהיישוב ואליו לנוחה ומהירה הן מחיפה והצפון והן מעמק חפר ומרכז הארץ. גם התחבורה הציבורית יעילה, הודות לתחנת הרכבת קיסריה-פרדס חנה ולקווי האוטובוס התכופים.



במועצה מספר מרכזים מסחריים עם חנויות מעוצבות ומתחמי הסעדה. בפרדס חנה ישנו מרכז ביג ובגן שמואל הסמוכה מרכז "מבנה" (לשעבר One), הפתוח שבעה ימים בשבוע עם נציגות מכובדת לרשתות האופנה והצעצועים, בתי קפה ומסעדות.


בסוף 2019 הושקה תוכנית פיתוח מקיפה לשדרוג תשתיות המים והביוב ולחידוש פני היישוב. זה כלל שיפוץ בחזית המבנים, צביעת כבישים, הנגשת מדרכות והנחת דשא סינתטי בכיכרות. במקביל הוכרזה תוכנית רב שנתית לפיתוח התשתיות ביישוב.



הצביון הייחודי מזמין פעילות קהילתית ענפה ומעורבות ערה של התושבים. זה כולל מתנ"ס לגיל השלישי, קבוצה פעילה של נשים מובילות בקהילה, מרכזי תרבות וספורט. ביישוב יש פעילות שוקקת של מרכזי דת, תרבות ורוח דוגמת התנועה הקונסרבטיבית (הקהילה המסורתית-שוויונית דרכי נועם).


מאבק ציבורי ומשפטי בעניין מפחמות מזהמות שפעלו בשטחי הרשות הפלסטינית נשא פרי. במקביל, עם הירידה בשימוש בפחם, פחת במידה ניכרת שיעור פליטת החומרים המזהמים מתחנת הכוח של חדרה.



בקיץ 2020 יצאה לדרך יחידת השיטור העירונית שעיסוקה מניעת אלימות ועבירות בתחומי איכות החיים. דרך סיורים ונוכחות בשטח היא סוגרת פערים שהתגלעו בעבר בתחושת הביטחון האישי.

צילום: shutterstock By Orlov Sergei

גליל ים החדשה

הלב הירוק של הרצליה

במערב הרצליה, מול קניון שבעת הכוכבים וליד קיבוץ גליל ים, נבנית בימים אלה אחת השכונות המבוקשות במרכז הארץ. המיקום הוא יוצא דופן: בסמיכות לפארק הרצליה הרחב והמטופח, לרצועת החוף המרהיבה ולמסעדות מהידועות בארץ, ועם גישה מיידית לתחנת הרכבת ולעורקי התנועה המרכזיים של גוש דן.


שכונת גלים ים היא מתקדמת, ירוקה ומתוכננת, עם מחשבה רבה על פינות משחקים ומסגרות חינוכיות. מאחורי העיצוב, הבנייה והפיתוח של המבנים והשטחים הציבוריים בשכונה עומדים כמה ממשרדי האדריכלים המובילים בישראל. ההקמה נמצאת בעיצומה וכמה מהפרויקטים, בני 10-8 קומות, כבר הושלמו ואוכלסו, בין היתר במסגרת "המחיר למשתכן".



בשכונה עתידה לקום קריית חינוך חדשה שתכלול גני ילדים ובתי ספר, כמו גם מעונות יום לפעוטות. אגף החינוך העירוני מוביל את תוכנית EACH המעודדת עצמאות, יזמות, גיוון וחופש בחירה, מקדמת שוויון הזדמנויות ומפגישה תלמידים בכל הגילים עם אנשי קהילה, אקדמיה והיי-טק.


גליל ים שוכנת במרחק נסיעה קצרצרה מתל אביב ומשאר מרכזי המסחר והתעסוקה של גוש דן, כאשר התנועה זורמת ממנה הישר לאיילון, לרמת השרון ולכביש החוף.



השכונה נמצאת במרחק חציית כביש מקניון שבעת הכוכבים הפותח את שעריו גם בשבת. גם המסעדות המבוקשות ואזור התעשייה המתקדם של הרצליה פיתוח ממוקמים ממש לידה.


היתרון של שכונה חדשה "מהניילונים", מעין עיר שלמה המתוכננת מ-א' עד ת', בא לידי ביטוי ברמת תשתיות מהמעלה הראשונה.


 


במרכז הקהילתי שיוקם בשכונה יתקיימו חוגים מגוונים, אירועים ומפגשי תרבות. פיתוח הקהילה ייעשה על ידי התושבים עצמם בליווי רכזים מטעם עיריית הרצליה, אשר יקבלו תמיכה ליוזמות הקהילתיות. השאיפה היא לייצר מסורת של יוזמות ואירועים קהילתיים שיחזרו מדי שנה.


הפארקים והשטחים הפתוחים המקיפים את גליל ים החדשה מספקים לה ריאה ירוקה. הצבע הירוק מאפיין גם את פנים השכונה ואת טכניקות הבנייה בה.



הרצליה נחשבת לעיר בטוחה. השנה האחרונה התאפיינה בירידה משמעותית במספר התאונות, אירועי הפריצה לדירות ותלונות על מטרדי רעש. לאור ההשקעה העירונית המרובה בשכונת גליל ים, היא צפויה להוות מוקד לפעילות אכיפה מוגברת ולהגברת הביטחון האישי.