צילום: shutterstock By liran finzi sokolovski
קרית היובל, ירושלים
ממפלצת לפנינה של התחדשות
תשעה קבין של יופי זה סטטוס מחייב, ובירושלים אפשר למצוא הכול מהכול. אבל אם במחירים שפויים יחסית עסקינן, קריית היובל היא הלהיט החם של ענף הנדל"ן העירוני. השכונה הוותיקה הזאת עוברת מתיחת פנים מסיבית ותהליך מואץ של התחדשות עירונית.
תנופת הבנייה מוסיפה לה מגדלים עם מאות יחידות דיור חדשות לצד פיתוח תשתיות, מרכזי מסחר חדשניים, בתי קפה בוטיקים ומוסדות חינוך איכותיים. מי שיחזור בשנים הקרובות לאזור גן המפלצת המפורסם ימצא שכונה אחרת לגמרי, עם סטייל משל עצמה והרבה משפחות ירושלמיות חדשות לצד הוותיקות.
כשכונה מעורבת, יש בה מגוון של בתי ספר וגנים מכלל זרמי החינוך. אחד החדשים והמבוקשים הוא בית הספר הניסויי המציג תפיסת ניהול וחינוך ייחודית שמשלבת עשייה, הוראה חווייתית, חשיבה יצירתית ושיתוף התלמידים וההורים בוועד המנהל.
השכונה סמוכה לעורקי תנועה ראשיים המובילים אל הכניסות והיציאות מהעיר ונגישה מאוד למרכז העיר. היא גם צמודה לתוואי ההרחבה של הרכבת הקלה.
מתיחת הפנים ניכרת כבר בשער הכניסה: רחוב טהון הראשי הופך במסגרת פינוי-בינוי, לשדרה נעימה ושוקקת חיים עם חנויות, מסעדות, בתי קפה וקולנוע. גולת הכותרת היא "לב השכונה", מעין קניון תחת כיפת השמיים ובו פיאצה מוגבהת, סופרמרקט רחב ידיים, חנות פארם גדולה ומרפאות.
אחרי עשרות שנים של בנייה נמוכה טלאי על טלאי, פיתוח תשתיתי נרחב מקנה לקריית היובל הוותיקה ארומה ונוחיות של שכונה חדשה.
הפיתוח המואץ והמחירים הנגישים יחסית מביאים משפחות צעירות המשוועות לחיי קהילה. שטחים ייעודיים הוקצו לפעילות תרבות ופנאי בכל הגילים, בהם מתחם ורבורג הכולל היכל תרבות ואודיטוריום לשימוש התושבים. הימים שבהם מפלצת המגלשות האייקונית הייתה האטרקציה המרכזית והיחידה כמעט בשכונה חלפו עברו.
במאמץ משותף של העירייה, המשרד לאיכות הסביבה וארגונים ירוקים יצא לדרך פרויקט אסטרטגי לניקוי הבירה, שיפוץ כיכרותיה, טיפוח גינותיה ומסע הסברה לתושבים. כן הוחלט לאסור כניסת כלי רכב ישנים המונעים בדיזל למרכזי השכונות, ואושרה הקמת פארק האסבסטונים – 200 דונם של ריאה ירוקה, שכבר מכונים גן סאקר של תושבי יובלים.
גם בסוגיה זו, שנחשבה בשנים מסוימות לנקודת תורפה בירושלים, חל שיפור ניכר, בין היתר הודות לתקציבים ותוכניות עירוניות וממשלתיות להגברת הביטחון האישי.