האבחון
ידוע היום שאבחון מוקדם של סרטן השד משפר משמעותית את סיכויי ההחלמה ולכן, לא מספיק להגיע לבירור כאשר מרגישים גוש בשד, אלא חשוב להקפיד גם על הגעה לבדיקות הסקר בזמן במטרה לאתר את המחלה בשלב מוקדם ככל האפשר
על פי המלצת משרד הבריאות יש לערוך בדיקת סקר (ממוגרפיה) דו-שנתית לכל אישה בגילאי 74-50. לדברי פרופ' מירי סקלייר, מנהלת יחידת דימות השד במרכז מירב תל השומר, ניתן לחלק את הנשים שמגיעות לבדיקת סקר לשתי קבוצות עיקריות: "הקבוצה הראשונה הן נשים שמגיעות לבדיקות סקר שגרתיות - שכוללות לרוב בדיקת ממוגרפיה ולעיתים במקרים של נשים עם שד צפוף (מבנה שד עם רקמה בלוטית וצינורות חלב שעשויים להסתיר גושים בשד) גם בדיקת אולטרסאונד, כאשר ההמלצה שלנו בהרבה מקרים היא להתחיל בהן כבר מגיל 40, ולאו דווקא מגיל 50 כפי שממליץ משרד הבריאות". הקבוצה השנייה הן נשים שמוגדרות בסיכון לחלות בסרטן השד, כאשר בתוך הקבוצה הזו יש תת-חלוקה נוספת בהתאם לסוג הסיכון:
• נשים נשאיות של הגן BRCA1/2 – ההמלצה עבורן היא להתחיל את בדיקות הסקר, הכוללות בדיקת MRI פעם בשנה החל מגיל 25."חשוב לדעת שכיום במסגרת סל הבריאות, נשים בריאות ממוצא אשכנזי, זכאיות לבצע בדיקה גנטית לאיתור מוטציות בגנים BRCA1/2", מדגישה פרופ' סקלייר.
• נשים שיש להן סיפור משפחתי של סרטן שד או שחלה – ההמלצה עבורן היא להתחיל את בדיקות הסקר 10 שנים לפני הגיל שבו חלתה קרובת המשפחה. כמו כן , בנוסף לממוגרפיה ולאולטרסאונד, הן זכאיות גם לבדיקת MRI כחלק מבדיקות הסקר".
• נשים שחלו במחלת הודג'קין (סרטן של מערכת הלימפה) וקיבלו טיפולי קרינה בדופן בית חזה – עבורן ההמלצה היא להתחיל להיבדק 10 שנים לאחר טיפול הקרינה, לרבות בדיקת MRI שד פעם בשנה.