גורמי סיכון
גורמי הסיכון השכיחים למחלות כבד השתנו בחלוף השנים; "פעם היה זה וירוס צהבת מסוג C, שהיה גורם שכיח למחלת כבד כרונית, אבל הטיפול בו הפך כה יעיל שכיום כמעט כולם מחלימים מהוירוס, ולכן השכיחות שלו כגורם למחלת כבד כרונית ולסרטן כבד ירדה באופן דרסטי. במקביל, מגפת ההשמנה צמחה, והיא עלולה לגרום לכבד שומני, שעלול להוביל למחלת כבד", אומר ד"ר לאלזר, מנהל יחידת הכבד בבית החולים שערי צדק.
צהבת נגיפית כרונית הינה גורם סיכון משמעותי לסרטן הכבד, ההדבקה העיקרית מתרחשת במגע דם נגוע עם דם בריא. וירוס צהבת מסוג C מועבר בעיקר דרך מנות דם מזוהמות, במקרים של חוסר היגיינה בטיפולים רפואיים או שיתוף במזרקים, וכך התפשט. וירוס צהבת נוסף מסוג B, עובר בעיקר בלידה מהאם הנשאית או בקיום יחסי מין. צהבת נגיפית כרונית היא גורם סיכון למחלת כבד כרונית, בעלת פוטנציאל לדרדור הכבד למצב שחמתי.
מחלות רקע נוספות המהוות גורם מסכן למחלות כבד וסרטן הכבד הן סוכרת מסוג 2, כולסטרול גבוה, יתר לחץ דם ועודף משקל. אלו עלולים לנבא כבד שומני, ומכך למחלת כבד כרונית בעתיד. "כמובן צריכת יתר של אלכוהול גם היא עלולה לגרום למחלת כבד", מוסיף ד"ר לאלזר.
שכיחותה של מחלת הכבד השומני שלא על רקע צריכת אלכוהול עולה בשנים האחרונות. מחלת הכבד השומני היא מחלה שקטה, אין לה תסמינים ניכרים, וחלק ניכר מאיתנו כלל אינו מודע לקיומה. פעמים רבות היא מתגלה רק בשלביה המאוחרים, לעיתים כבר כשהלוקה בה נושא את מחלת הסרטן.
מחלות הרקע ואורח החיים שלנו יכולים להשפיע ולקבוע, האם אנו משתייכים לקבוצת סיכון לפגיעה בכבד ולמחלה בו. לכן, התייעצות ובדיקות קבועות אצל רופא או רופאת המשפחה חשובות כל כך למניעה ולצמצום גורמי הסיכון למחלת כבד עתידית.
שינויי אורח החיים לבריא יותר ומעבר להרגלי תזונה נכונה ופעילות גופנית קבועה, עשויים לצמצם משמעותית את הסיכון לפגיעה בכבד ולהועיל בכלל לבריאותנו.